• Nieuwsberichten

Een héél grote optocht in een héél klein dorp: niet iedereen is er blij mee
04-03-2019 om 06:00
door
Martine Zwets
Een héél grote optocht in een héél klein dorp: niet iedereen is er blij mee
Herman van Mulken kijkt naar de optocht van Meers.
Afbeelding: Rob Oostwegel
Een héél grote optocht in een héél klein dorp: niet iedereen is er blij mee
De grote optocht in Meers (gemeente Stein) trekt tientallen wagens en grote groepen jeugd. Daar is niet iedereen gelukkig mee. De optocht is uit zijn jasje gegroeid, zegt actiegroep Meers. Is het zo erg?
In Meers wonen zo’n duizend mensen. Er is geen supermarkt, geen basisschool, geen voetbalclub meer. Wat er wel is: de grote optocht. Eentje waar menig kleine kern jaloers op kan zijn. Tientallen groepen, veel jeugd, uit onder meer Stein, Urmond, Beek, Genhout, Elsloo, Schimmert en Geulle trekken door de straten van Meers, dat één keer per jaar volledig in het teken staat van de grote optocht.

Actiegroep

Het populaire evenement heeft niet alleen maar liefhebbers. Vorig jaar danste zijn koffiekopje over de vensterbank, vertelt Herman van Mulken (70) in zijn woonkamer. „Zó hard was de muziek.” Hij begon met zes andere inwoners in februari 2018 Actiegroep Meers. „Voor de duidelijkheid: we zijn niet tegen carnaval”, zegt hij. ,,Iedereen mag zich amuseren. Maar we zijn bang voor schade aan onze huizen door de trillingen van de muziek. Mensen voelen zich onwel door de bassen. En we willen geen jeugd in onze buxus na vijf glazen bier.”

Eiland

De organisatie van een optocht met zoveel wagens is een logistieke uitdaging. Om 11 uur zaterdag sluiten de bruggen van en naar Meers, waarmee het dorp een carnavalseiland wordt. Aan veel gevels hangen vlaggen, voor menig huis ontstaat een pop-up café waar mensen elkaar treffen in afwachting van de eerste wagens, die om 13.11 uur vertrekken.

Naar aanleiding van de zorgen beloofde carnavalsvereniging De Koeleköp de actiegroep maatregelen om de overlast binnen de perken te houden, waaronder extra beveiliging en een telefoonnummer voor klachten. Ook worden er dit jaar extra geluidsmetingen gedaan om groepen die de geluidsnorm van 100 decibel overschrijden op de vingers te tikken.

Best een opgave, zucht Tim van carnavalsvereniging ‘Is goed he’, terwijl hij met eigen apparatuur de muziek van hun wagen meet. „Zodat we binnen de normen blijven”, zegt hij. De groep is al een aantal keer door de organisatie aangesproken op het geluidsniveau. „Ze zijn veel strenger dan andere jaren.”

Verbetering

Dat merkt Van Mulken ook. „Het is minder erg dan vorig jaar”, zegt hij als een groep jongeren in een tot ziekenzaal omgebouwde wagen voorbijkomt. Ook actiegroeplid Henk Janssen merkt verbetering. Hij staat op de oprit van zijn woning een straat verder. „Vorig jaar stonden er aggregaten op die wagens waar je een straat mee van energie kon voorzien”, zegt Janssen. „Hier kan ik niks van zeggen.”

Knelpunt

Punt van zorg lijkt vooral het grote aantal wagens. Tegen drieën zijn de straten van het dorp vol. Er zit bijna een uur geen enkele beweging meer in de optocht, terwijl de muziek onverminderd uit de boxen klinkt.

Om 18 uur, bijna vijf uur na aanvang, is de optocht nog niet afgelopen. Maar gezellig was het - voor de meeste mensen - wel.